Cum functioneaza aparatele inverter?

Cum functioneaza aerul conditionat inverter?

   

Tehnologia INVERTER este aplicata cu succes in realizarea sistemelor de aer conditionat, fiind abordata de numerosi producatori de renume, cum ar fi  DAIKIN, MITSUBISHI ELECTRIC, FUJITSU, VIVAX, GREE etc.

Intr-un sistem traditional (on-off) de aer conditionat, compresorul trece prin doua stari: functionare la capacitate maxima sau stagnare. Cu alte cuvinte, acest tip de compresor va functiona la capacitate maxima, de la momentul pornirii, pana la momentul in care temperatura din incapere ajunge la nivelul dorit, atunci cand acesta se va si inchide. Aceasta pornire si oprire periodica a compresorului este, de fapt, raspunzatoare pentru consumul ridicat de energie electrica.

Pe de alta parte, intr-un sistem de aer conditionat care are la baza tehonologia INVERTER, temperatura in incapere este reglata fara a fi necesara oprirea si repornirea periodica a compresorului. Compresorul functioneaza la o viteza variabila, care permite un consum adaptat de energie la necesitatile de temperatura din camere. Astfel, acesta nu se opreste, doar viteza de functionare a acestuia este ajustata automat in functie de necesitati. Intr-un sistem de aer conditionat INVERTER, compresorul functioneaza la capacitate maxima pana cand temperatura este adusa la un nivel optim, dupa aceea, viteza acestuia fiind diminuata automat.


Avantajele tehnologiei INVERTER la aer conditionat

1. Fiabilitate crescuta in timp. Datorita faptului ca sunt evitate pornirile si opririle repetate, mecanismele si piesele din interior sunt mult mai putin solicitate intr-un aparat de aer conditionat cu INVERTER, spre deosebire de unul traditional.

2. Scaderea consumului de energie electrica. Prin tehnologia INVERTER se evita pornirea si oprirea repetata a compresorului, fapt care generaza un consum ridicat de energie. Efortul financiar suplimentar la achizitia unui aparat de aer conditionat cu INVERTER este in scurt timp recuperat datorita cheltuielilor semnificativ diminuate la facturile de energie electrica. Datorita tehnologiei INVERTER, foarte multe aparate de aer conditionat ajung la un consum foarte mic de energie.

3. Functionare silentioasa. Pe langa faptul ca sunt mari consumatoare de energie, pornirile si opririle repetate produc si foarte mult zgomot, care este resimtit atat in interior, cat si in exterior, in locuintele invecinate, mai ales daca acestea sunt relativ apropiate. Compresorul in tehnologia INVERTER este semnificativ mai silentios.

Chiar daca pretul de achizitie al unui aparat de aer conditionat bazat pe tehnologia INVERTER este mai ridicat in raport cu unul traditional, diferenta de cost este amortizata intr-un timp relativ scurt, prin scaderea cheltuielilor cu energia electrica.


Principiul functionarii aparatului de aer conditionat

Părţile funcţionale principale ale aparatului sunt următoarele: compresorul (aflat in unitatea exterioară), condensatorul (schimbatorul de caldura aflat in unitatea exterioară), ventilatoarele (in ambele unităţi), vaporizatorul (schimbatorul de caldura aflat in unitatea interioară) şi partea de comandă-control (placi electronice, senzori de temperatura si presiune, telecomanda ..).

Ca si agent frigorific în aparatele de aer condiţionat se folosesc fluorocarburi, ca freonul, care are proprietatea de a-si schimba usor starea din gaz in lichid (si invers), asigurand astfel caracteristicile necesare pentru răcire, incalzire şi absorbţia căldurii.


Ciclul de transformare a agentului frigorific din stare lichida in stare gazoasa (evaporare-lichefiere)

principiu functionare aer conditionat

Pasul 1. Agentul frigorific ajunge la compresor sub formă de gaz rece, cu presiune mică.
Pasul 2. Compresorul comprimă acest gaz, ducând astfel la creşterea presiunii si totodata a temperaturii acestuia (presiunea si temperatura sunt direct proportionale).
Pasul 3. Gazul aflat sub presiune mare şi cu temperatură ridicată ajunge apoi în condensator (schimbatorul unitatii externe), unde este racit cu ajutorul unui ventilator (vizibil când vă uitaţi la unitatea exterioară) care disipează căldura. În urma răcirii, la ieşirea din condensator, agentul frigorific este acum în stare lichidă.
Pasul 4. Freonul răcit intră apoi, în cantităţi mici, în vaporizator prin intermediul unei valve, începând procesul de transformare în gaz; procesul se desfasoara pe măsură ce căldura aerului din interior este absorbită de agentul frigorific ducand astfel la cresterea temperaturii freonului si vaporizarea acestuia. Temperatura vaporizatorului depinde în parte de cantitatea de lichid care trece prin valvă. Unitatea internă a aparatului are un ventilator care împinge aerul din cameră în vaporizator. Astfel prin absorbţia căldurii, rezulta răcirea aerului din camera si climatizarea acesteia. 
Pasul 5. In final, agentul frigorific, în stare de gaz, prin intermediul unui alte valve, intră din nou în compresor, iar ciclul se reia.

Deumidificarea aeruluiDupă cum aţi observat, orice aparat are şi un furtun de evacuare a apei. În urma interacțiunii dintre aerul cald şi vaporizator, vaporii de apă din aer se condensează la atingerea ţevilor reci, prelingându-se într-un vas de colectare, de unde este evacuată în exterior.

Meniu